Brieža gulašzupa - vienkārša brieža gaļas zupas recepte. Garšos gan lieliem, gan maziem. Ar vienu bļodu nekad nepietiks!
SASTĀVDAĻAS
Sastāvdaļas:
600 g Savvaļas medījumi brieža gulašs
400 g konservēti tomāti
4 gab kartupeļi
4 gab sīpoli
1 gab burkāns
1 gab paprika
1 ēdk. majorāns
1 ēdk. ķimenes
2 ēdk. sarkanvīna etiķis
2 ēdk. cukurs
1 tējk. sāls
1/2 gab čili pāksts
*** lauru lapas
*** ķiploks (3 daiviņas)
Produktu daudzums paredzēts 4 ēdājiem. Gatavošanas laiks ~ 2h.
PAGATAVOŠANAS GAITA
Ķiploku sīki sakapā. Sīpolus sagriež ripās. Burkānus un papriku sagriež gabaliņos. Kartupeļus rūpīgi nomazgā un ar visu miziņu novāra gatavus.
Brieža gaļas gulašu sagriež kumosa izmēra gabalos. Katlā vai "pīlē", kurā gatavosies zupa, uzkarsē mazliet eļļas un tajā apbrūnina gaļas gabalus. Izņem no katla un noliek malā.
Katlā liek sīpolus, ķiplokus, sagrieztu čili un ķimenes. Pāris minūtes pacepina un pievieno cukuru. Ļauj tam sakaramelizēties, tad pielej etiķi un konservētos tomātus. Tomātu bundžiņu pielej ar ūdeni un arī to ielej katlā.
Pievieno sāli, majorānu, lauru lapas. Liek atpakaļ katlā gaļu un paskatās, vai nevajag papildināt šķidrumu.
Vāra aptuveni 1 stundu. Tad pievieno papriku un burkānus.
Vāra vēl pusstundu, pagaršo vai gaļa mīksta. Kad gaļa mīksta, liek katlā novārītos kartupeļus, nomizotus un sagrieztus kumosa izmēra gabalos. Uzvāra. Zupu pasniedz ar karoti skāba krējuma un zaļumiem.
PADOMI
Viena no zupu lieliskākajām īpašībām ir tā, ka tā nevar neizdoties. Nevar sakristies kā slikta kūka, nevar pielipt pie pannas kā pirmā plānā pankūka vai kļūt sausa kā pārcepts cepetis. Ja arī kaut kas pie garšas nepatīk, gandrīz viss ir labojams. Pievienot mazliet tomātu pastas, mazliet cukura, sāls vai piparu ir pavisam vienkārši.
Kartupeļus iepriekš novārīt vajag tāpēc, ka svaigs kartupelis skābā vidē (etiķis, tomāti) neizvārās mīksts. Ja ir palikuši vārīti kartupeļi no vakardienas, droši var izmantot tos.
Ar dārzeņu izvēli var paspēlēties: lieliski iederētos arī pastinaks vai selerija.
Ja gribas biezāku konsistenci, zupu bez vāka novāra līdz vēlamam biezumam.
Comments